Langedijk Herdenkt

stilstaan bij ons verleden

Herdenkingen op 4 mei in Langedijk

 

 

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. In Langedijk staan we in het bijzonder stil bij alle lokale oorlogsslachtoffers.

In Noord-Scharwoude beginnen we de herdenking om 19.00 uur met een bijeenkomst in de Kloosterhof aan de Dorpstraat, naast de Katholieke Kerk. De bijeenkomst wordt dit jaar voor het eerst geleid door Hans de Graaf. Bert Rootmensen verzorgt de muziek. Er zal onder andere gesproken worden door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en door iemand namens de kerken in Langedijk. Ook zullen enkele kinderen gedichten voordragen. Om half acht vertrekt de stille tocht naar het monument ‘De Stier’,  waar kort zal worden gesproken en waar kransen en bloemen worden gelegd. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Dit jaar is er een belangrijke rol voor de veteranen weggelegd. De veteranen zullen de portretten dragen van de slachtoffers die genoemd worden op het monument. Na afloop van de bloem- en kransleggingen kunnen aanwezigen rondom het plantsoen lopen langs de foto’s van alle gevallenen. Ondertussen speelt muziekvereniging Kandans. 

In Sint Pancras begint de herdenking met een bijeenkomst om 19:00 uur in kerkelijk centrum De Regenboog. Deze bijeenkomst wordt geleid door Rob Basten. Dit jaar zal verhalenverteller en theatermaker Geert van Diepen een voordracht verzorgen en inhoudelijk invulling geven aan de bijeenkomst. Naast het gesproken woord is er ook muziek. Om half acht vertrekt een stille tocht naar het monument bij het spoor. De stilte wordt slechts verbroken door de tromslagen van de tamboer. Bij het monument zal onder andere een vertegenwoordiger van de gemeente spreken, wordt er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden en zullen er bloemen en kransen worden gelegd. De ceremonie bij het monument wordt geleid door Jan Leegwater. De muziek wordt verzorgd door muziekvereniging Irene.

Op donderdag 25 april vindt de jaarlijkse Verzetslezing plaats in de Binding in Zuid-Scharwoude en deze zal gaan over de joodse onderduikers in Langedijk. De lezing wordt verzorgd door Wolf van den Hoek. Hij is de zoon van Reizla Silberberg-Goldfarb die tijdens de oorlog met haar man ondergedoken is geweest bij bakker Gerrit Luit Bruin in Sint Pancras. Zowel haar man als bakker Bruin zijn omgekomen in een concentratiekamp. Zelf is zij na de oorlog hertrouwd. Wolf van den Hoek vertelt onder andere hun verhaal. Aanvang 20.00 uur.  Toegang vrij.