Langedijk Herdenkt

stilstaan bij ons verleden

Verzetslezing 2024



Op donderdag 25 april vindt de jaarlijkse Verzetslezing plaats in de Binding in Zuid-Scharwoude. Het thema van deze lezing is “Joodse onderduikers in de Langedijk.” Enkele maanden geleden kreeg het 4 mei comité van Langedijk het verzoek mee te willen werken aan het plaatsen van een zogenaamde Stolpersteine voor bakker Gerrit Luit Bruin uit Sint Pancras. Met de Stolpersteine worden mensen herdacht die slachtoffer zijn geworden van het nationaalsocialisme in de periode van de Duitse bezetting van Nederland.

De aanvraag werd gedaan door Wolf van den Hoek, die ook de lezing zal gaan verzorgen. Wolf is de zoon van Reizla Silberberg-Goldfarb die tijdens de oorlog met haar man ondergedoken is geweest bij bakker Bruin.  Reizla Goldfarb, afkomstig uit Polen, trouwde op 15 juli 1942, op de dag dat de eerste deportatietrein uit Westerbork naar Auschwitz vertrok. Ze was vóór de oorlog, evenals haar man Richard Heinz Silberberg uit Duitsland, gevlucht naar Nederland vanwege de steeds heviger wordende jodenvervolging. Ze woonden samen in den Haag toen ze besloten om onder te duiken. Ze kwamen terecht in Leiden en verbleven daar als het niet-Joods paar Heinz en Johanna. Heinz werkte als broodbezorger bij een Leidse bakker. Om een of andere reden vluchtten ze later naar Sint Pancras, waar ze onder andere onderdak vonden bij bakker Bruin. Reizla en Richard zijn in de zomer van 1944 door de Duitsers opgepakt en naar Westerbork gebracht. Op 3 september van dat jaar werden ze getransporteerd naar Auschwitz en zaten in dezelfde trein als de zusjes Margot en Anne Frank. Richard Silberberg stierf tijdens een van de zogenaamde dodenmarsen. Reizla overleefde de oorlog en is na de oorlog hertrouwd. Ze kreeg twee kinderen, waaronder Wolf.

Wolf van den Hoek zal de verzetslezing verzorgen en onder andere vertellen over zijn moeder en over de mensen bij wie zij ondergedoken heeft gezeten. Daarnaast zal hij ook een breder beeld schetsen van de jodenvervolging en het onderduiken van joden. De lezing wordt ondersteund met beeldmateriaal. Een bijzonder intrigerend feit mag hier niet onvermeld blijven. Vlak voordat Reizla en Richard naar Sint Pancras kwamen kregen ze een kindje. Ze besloten het af te staan om het op een veilige plek te laten leven. Vlak voor haar dood vertelde Reizla dit familiegeheim aan haar zoon Wolf. Sindsdien is hij opzoek naar zijn halfbroer of -zus. Tot op heden zonder resultaat. 

Iedereen is van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen in de Binding in Zuid- Scharwoude. Donderdag 25 april, aanvang 20.00 uur. Toegang is vrij. De lezing wordt georganiseerd door het 4 mei comité Langedijk.